Sandy Lake 2013!

Sandy Lake, i Helge Ingstads "Pelsjegerliv" er sjøen omtalt som "Sandsjøen". Når Helge reiste sammen med sin indianervenn fra tundracampen og østover, så kom han snart til "Sandsjøen"


I midten av Juli 2013 dro 8 eventyrlystne unge herrer til hjertet av Canada. De dro ut på tundraen. De dro ut i områder man sjeldent - eller aldri treffer eller ser andre mennesker. De dro ut den villmarken Jack London og Helge Ingstad har fortalt forførende eventyr om; en verden mennesker ikke har tatt på - en verden hvor et menneskes avtrykk vekker større oppstandelse enn avtrykket etter binna eller kadaveret av moskusen. Det er den verden Helge Ingstad lot seg forføre til i begynnelsen av det forrige århundret. Nordlandet. Tundragrizzlyens tumleplass. De uendelige store reinsdyrflokkers hjem. Tundraen.

Ingstad Creek Expedition 2010 stoppet ikke utfartstrangen.  På strekket mellom Eileen River og Siltaza Lake går elven  i 3-4 kmt.  Det er få stryk i elven og vi fant fort ut at det var gunstig og sosialt å binde to kanoer sammen og la seg drive nedover elven.  Men strekket ned til Siltaza Lake var også slutten på turen i villmarken.  Jan M, Bjørn M, Christian og Peter begynnte derfor å prate om ikke dette måtte gjøres igjen.  Vi var enige om at vi ikke skulle kopiere turen.  Vi hadde forflyttet oss mye på denne turen. Det var ikke spesielt slitsomt med unntak av dagene på tundraen som var preget av tunge bører, mye knott og enda mer svette. Der på Snowdrift River ble vi enige om at vi skulle være mer stedbundne på neste tur, og heller ta turer ut fra en fast basecamp.  Vi ønsket oss også et bedre fiske enn vi hadde hatt på Snowdrift River.  Gjedde er riktignok en undervurdert matfisk, men vi er tross alt ørretfiskere!   Tanken fallt dermed fort på Eileen lake, Tent Lake eller Sandy Lake, og bestemte oss for at Sandy Lake bør være et bra sted å være. Også dette er Helge Ingstads gamle jaktmarker sammen med indianerene.  Sammen med Villreineterne hadde han jo krysset Sandy Lake på deres vei til Lynx lake og Thelons kilder. Sandy Lake er også et flott sted å legge basecamp for kortere ekspedisjoner rundt på tundraen, ikke minst er det kort vei over til sangnomsuste Whitefish Lake, med sine enorme aurer.


Hvem reiser denne gangen?
Fire av deltagerene på Ingstad Creek Expedition er en del  av en gammel turgjeng.  Da vi padlet nedover Snowdrift River eller satt ved leirbålet om kvelden og hørte ulven i liene snakket vi mang en gang om at resten av gjengen burde vært med på denne turen.  Det var derfor klart at også våre gamle turkamerater må inviteres til å være med. De fleste lot seg hurtig overtale, dermed er det klart at Christian Engelschiøn, Peter Engelschiøn, Harald Sollund, Roy Kvamme, Åge Svinøy, Jan M Akre, Thomas Pedersen og Erling Sagneskar  er med til Sandy Lake.

Dermed var vi en komplett gruppe villmarkinger!