Helge Ingstad

Helge Ingstad

Et rikt liv
Helge Ingstad var en norsk jurist, forfatter og forsker som vokste opp i Bergen på begynnelsen av 1900-tallet. Etter å ha utdannet seg til cand. jur. i 1922 jobbet han som sakfører i Levanger, før han dro til Canada i 1926 for å leve som pelsjeger. Der levde han i fire år. Ved hjemkomsten vant han raskt berømmelse for debutbokenPelsjegerliv (1931). Han er kanskje mest kjent for oppdagelsen og utgravingen av norrøne boplasser fra ca. år 1000 på Newfoundlands nordspiss, L'Anse aux Meadows, som viste at vikingene oppdaget Amerika 500 år før Columbus.

I Alaska har Ingstad fått det 1461 meter høye fjellet Ingstad Mountain i Brooks-kjeden oppkalt etter seg. Navnet ble foreslått av representanter for Nunamiut-stammen i takknemlighet overfor det nordmannen hadde gjort. Det ble offisielt godkjent av US Board on Geographic Names 17. april 2006.

I Canada har Ingstad fått elven Ingstad Creek, som renner inn i Snowdrift River, oppkalt etter seg.

Pelsjeger i Canada
Helge Ingstads reiste til Canada i 1926. Den første tiden oppholt han seg ved Store Slavesjø som blandt annet tømmerhugger.  Deretter  reiser han sammen med Hjalmar Dale og bygger tømmerhytten som han oppholdt seg en vinter i.  Restene av denne hytten er senere funnet igjen av et team bestående av blandt annet hans barnebarn Eirik Sandberg Ingstad. 
Om sommerene oppholdt indianerene seg gjerne ved  Old Snowdrift og Fort Resolution ved Store Slavesjø. Helge oppholdt seg også ved Store Slavesjø om sommeren. Her traff han Villreineterne ( Caribou- eaters, Ethen Eldeli). Han ble med Villreineterne til deres vinterkvarter ved Nonacho Lake, ikke langt fra Snowdrift River. Ved Nonacho Lake levet han sammen med Villreineterene på deres levevilkår. Det innebar blandt annet en lang jakttur opp til Thelon og Snowdrift Rivers kilder - Whitefish Lake og Lynx Lake.   Helges bok gir en detaljert og spennende beskrivelse av turen, som bestod av lange økter med hundene i kaldt vær, sult og fråtsing i villrein.  Indianerene sparte aldri når de først hadde mat.

Den siste vinteren Helge Ingstad oppholdt seg i Canada hadde han bestemt seg for å leve alene på tundraen  (The Barren land) Helge Ingstad padlet dermed i sin kano helt til østenden av Fond du lac - bukten. Med kano og hundene på slep gikk han opp indianerenses ferdselsvei mot Artlillery Lake - den kjente Pikes Portage. Etter å ha nådd tregrensen dreiet han av mot vest og fulgte det helt særegne landskapet som man finner mellom skogen og tundraen. Utpå høsten kom sneen og Helge dreiet av mot øst og inn på tundraen. Han skulle finne sitt vinterkvarter der inne i sne og isødet! Så støtte han på en oase inne på tundraen. En liten dalgrop med en elv og et lite vann. Det var en liten granskog i ly av høye bakkeskråninger. Vinden ville ikke få samme tak i teltet her.

Mye tyder på at elven er Ingstad Creek, og skal derfor være mulig å finne. Det vil imidlertid ikke være lett. Men å komme til denne uberørte villmark vil i seg selv være en fantastisk opplevelse. Særlig med den viten at her bakstet Helge Ingstad seg gjennom en iskalt vinter blandt Ulv, Bjørn og Villrein!

http://en.wikipedia.org/wiki/Helge_Ingstad 

.